28.5.09

Northen Thai Food Culture :"Khanom Jeen Naam Ngeow" / ขนมจีนน้ำเงี้ยว สูตรโบราณดั้งเดิม by Request.



This is a top ten of Northen Thai Food that we call "Khanom Jeen Naam Ngeow"
If you travel in Northen of Thailand ..you must to eat "Khanom Jeen Naam Ngeow" or "Kao-Soy" ...You just to say you be travel in Lanna Thai Culture or Northen Thailand...

วันนี้ขออนุญาตออกนอกเรื่องหน่อยนะคะ เพราะมีเพื่อน ๆ พี่ ๆหลายท่านขอสูตรทำขนมจีนน้ำเงี้ยวมาคะ..ก็เลยต้องมาขึ้นไว้ให้ตามสัญญาค่ะ..

Pasta Siamese Style and Pork-Tomato Curry
Khanom Jeen Naam Ngeow - Hand made noodles in northern style curry served with fresh vegetables, e.g. bean sprouts, soy bean, water mimosa. The pork-tomato curry is a mixture of ground pork, spare ribs, tomatoes, bean curd, spices, and lemon.

Ingredients:
For 2 servings
200 g. (7 oz.) Chinese spaghetti
300 g. (10 1/2 oz.) spare ribs, chopped into bite-size pieces
100 g. (10 1/2 oz.) minced pork
1/4 cup tomatoes, small
5 dried chillies
2 tsp. shallots
2 tsp. garlic
1 tbs. shrimp paste
2 slices galangal, thinly sliced
1 tsp. lemongrass, finely sliced
1/3 tbs. salt
2-3 cup water
For side dishes:
1/2 cup pickled cabbage, shredded
1/2 cup banana bud, thinly sliced
1/2 cup beansprouts
1/4 cup spring onion, chopped
1/4 cup coriander, chopped
1/4 cup dried chillies, brown
1/4 cup sauteed garlic
1/4 cup lime wedges
1/2 cup crispy pork skin

Preparation:
1. In a mortar, pound dried chillies, shallots, garlic, shrimp paste, galangal and lemongrass together until well blended. Then, set aside as the chilli paste.
2. In a pot, put the spare ribs and water. Using low heat, simmer for approximately 25-30 minutes.
3. In a frying pan, stir-fry the chilli paste (from step 1) and minced pork until you can smell the aroma. Remove from heat.
4. In the spare rib pot, add the fried mince pork and tomatoes. Simmer until the soup become slightly thick. Season with salt. Remove.
5. When serving. Prepare all the side dishes to be served with the Chinese spaghetti and the spare ribs soup.

Note : The spare ribs should be simmered in the soup long enough so that they become tender.

ขนมจีนน้ำเงี้ยว สูตรโบราณดั้งเดิม by Request.

ส่วนประกอบ
ซี่โครงหมูชิ้นเล็ก
เนื้อหมูสับละเอียด
เลือดหมูต้มสุกหั่น
ถั่วเน่าปิ้ง (ใส่ก็ได้..ไม่ใส่ก็ได้ค่ะ ถ้าตามสูตรโบราณดั้งเดิมของชาวลานนาก็ต้องใส่)
พริกขี้หนูแห้งทอด
กระเทียมเจียว
ขนมจีน
ผักกาดดองหั่นฝอย
ผักชี
มะเขือเทศลูกเล็ก
ถั่วงอก
ต้นหอม
ดอกงิ้วคั่ว
แคปหมู
น้ำปลา น้ำมันพืช

เครื่องน้ำพริก
พริกแห้งเม็ดใหญ่ผ่าเมล็ดออก 7 เม็ด
ข่า 1 แว่น
หอมแดง 5 หัว
กระเทียม 10 กลีบ
รากผักชี 1 ช้อนชา
กะปิ 1 ช้อนชา
***เคล็ดลับที่จะทำให้น้ำพริกแกงหอมคือ ใส่เมล็ดพริกไทยดำค่ะ ***

วิธีทำ
ต้มซี่โครงหมูเป็นน้ำซุปหรือใช้น้ำซุปไก่ก้อน เติมน้ำปลาเล็กน้อย
โขลกเครื่องน้ำพริกให้ละเอียด (โขลกถั่วเน่าปิ้งพอหยาบๆ ภาคกลางคงไม่มีขายนะคะ ใส่ก็ได้ไม่ใส่ก็ได้ค่ะ ถ้าจะทำตามสูตรโบราณดั้งเดิมก็ต้องใส่นะคะ)
ผัดน้ำพริกแกงให้หอม ใส่เนื้อหมูสับ มะเขือเทศ ดอกงิ้ว ผัดให้เข้ากันตักใส่ในหม้อต้มซี่โครงหมู
ปรุงรสด้วยน้ำปลา พอเดือดยกลง
จัดขนมจีน ผักกาดดอง ถั่วงอก พริกขี้หนูแห้งไว้ในจาน เสิร์ฟคู่กับน้ำปรุงและตกแต่ง
ปรุงรสเพิ่มเติมด้วยมะนาว กระเทียมเจียว ผักชี ต้นหอม

ภาพวิธีทำไปดูตามลิ้งนี้เลยนะคะ ใกล้เคียงกันกับสูตรลับ บ้านเสธ....นะคะ..ต่างกันนิดหน่อยค่ะ
http://www.bloggang.com/viewdiary.php?id=toytokyo&month=02-2008&date=01&group=3&gblog=33

ขอขอบคุณ..คุณพี่ พนอจัน...มา ณ โอกาสนี้ด้วยค่ะ

ร้อยตะวัน (Roytavan)

------------------------------------

Sophie, 양인정 & BYJ : Northen Thai food Culture

Hi...Good Morning.. : Sophie, 양인정 & BYJ

I just pick up your mail and your old topic post...So Long time that we don't talk with you..
I'm fine and think of you...haaaa...haaaa.

Today ...BTF Member requet to Northen thai food...I want to sharing with you...
I guess you just think about thai food...Som tum, Pad Thai...ect..


OK..However..I sharing one of top ten Northen Thai food Product...It's "Khanom Jeen Naam Ngeow" .If you travel to Northen of Thailand ..you must to eat "Khanom Jeen Naam Ngeow" or "Kao-Soy" ...You just to say you be travel in Lanna Thai Culture or Northen Thailand...
I write Ingredients & Preparation for you..;-)


But today I want to eat Goshireh or Gorilla..Noodle....!!!
Do you remember my funny Poem...I just post it agains on BTF...haaaa...haaaaa...
This is funny Poem...I wrote for BYJ..Now you have a time on 2-3 day ..I think this poem can make you ...Smile...


Goshireh..Gorilla..Noodle Funny Poem

Oh … Goshireh.. Gorilla
Seoul Tokyo Nagoya
I like noodle mama..!
Dreaming fly to Nagoya Goshireh…

Even if you're lucky,
Maybe you'll get laid.
As I lay me down to sleep,
I hope I don't wake up beside a creep.
Where'd you come from?
Wha'd I drink last night?
Beer? Whiskey? A little rum?
There was a little fight.
I saved the day,
Then got carried away.
Away. Away. I cast you away.
Wait, no, come back, you didn't pay.
Sorry, my bad.
I'll put it on your tab.
Tab was a soda back in the day.
Since than, it's faded away.
Now it's 7-Up, Mountain Dew.
Oh, I'm fine, and how about you?
There's a place in Seoul
Where Jiajang-myon noodles to show,
But Gorilla Noodle
I need to eat double
Oh Gorilla… Goshireh…

One day, we shall be free.
The blind will see.
The mute will speak.
The deaf will hear.
The lame will leap.
And then, we'll go to my house
And eat a lot of cheese.
Ever read "The Drops of God"?

The means and motive - clear as water.
Don't worry, it's a short read.
To more reading, it may lead.
…Water Drops of God!... Woo-hoo!
Now it's off for you.
College life, aye?
Eat noodles everyday?
Them's good eatin'
Iffin' ya don't mind waitin'
Three minute noodles.
What a lie.
Wait for the water to boil.
Time no fly.
Watched pot boil not? Might as well guess.
If the answer know you, need you life? Yes.

A ten minute poem. All about noodles.
Poetry talent, me I've oodles and oodles.
Well, not really. Actually I suck.
For me, it's all a matter of luck.


Much Love & Good Luck...

Roytavan

-----------------------------------

****PS. Hi..My yonger brother, ...I know you have a time on 2-3 day...
Thanks for talk with me on mail...nice to see ...****

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.